Een start en einde in lockdown.… het coronavirus
Nederland begon 2021 in lockdown. Die was ingegaan op 14 december 2020. Alle niet essentiële winkels gingen dicht, contactberoepen moesten wederom het werk neerleggen en het onderwijs ging weer online. En daar bleef het niet bij. Op 23 januari 2021 werd een avondklok van kracht.
Dat bleef zo tot 28 april 2021. Op die dag werd de eerste stap tot heropening van de samenleving gezet. Stapsgewijs werd weer meer mogelijk en kwam er meer “lucht” in de maatschappij. De zomer zag er zonniger uit. Bibliotheken, museums, fitnesscentra en ook de horeca; allemaal waren ze weer geopend. Ook de problemen die ontstonden door de verschillende coronaregels in Nederland en België, verdwenen naar de achtergrond.
Het vaccinatieplan dat in januari 2020 was gestart, kwam in goed ritme. Tegen de zomer waren steeds meer mensen gevaccineerd. Dat gaf moed.
In het najaar waarschuwde de rijksoverheid ons echter opnieuw voor het ook in Nederland weer toenemend aantal coronabesmettingen. En het bleef niet bij waarschuwingen. Op 4 november 2021 kwamen er weer nieuwe maatregelen. Op 28 november 2021 volgde een avondlockdown; waarbij bijna alles om 17.00 uur de deuren moest sluiten. En op 19 december 2021 kwam wat we allemaal vreesden: Nederland ging weer in volledige lockdown. Voor het tweede jaar op rij passeerde de jaarwisseling terwijl het land in lockdown was.
Meerdere regelingen om getroffen ondernemers te ondersteunen waren en bleven lange tijd van kracht, waaronder de TOZO-regeling. Daarvan volgden in de loop van het jaar meerdere aanvraagfases. Ook werd de TONK-regeling gelanceerd. Dat was een tijdelijke regeling voor ondersteuning in noodzakelijke kosten voor particulieren. Later in het jaar kwam er het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz).
Heel wat gedupeerde ondernemers en particulieren deden een beroep op deze regelingen. De gemeente Hulst gaf hier uitvoering aan en bood zoveel als mogelijk ondersteuning bij de procedures.
Het jaar 2021 werd – net als 2020 – beheerst door het coronavirus. Toch gebeurde er ook nog heel wat andere dingen:
Inwonersaantal
Er kon bij de jaarwisseling 2020/2021 worden vastgesteld dat het inwoneraantal van de gemeente Hulst licht was gestegen. De gemeente telde 19 inwoners meer dan het vorige jaar.
Infopunt INULST
Vanaf 1 januari 2021 kwam er een einde aan het VVV-kantoor als toeristisch bureau voor Hulst (en de rest van Zeeland). In Hulst is de VVV vanaf die datum overgenomen door het INULST-infopunt (bezoekersmanagement). Dat is voorlopig gevestigd aan de Overdamstraat in Hulst; en verhuist naar het nieuwe museum in ’s-Landshuis zodra dat klaar is.
Vestingcross
Zondag 3 januari 2021 stond de vijfde editie van de Vestingcross te gebeuren. Ditmaal was de Vestingcross onderdeel van de wereldbekerwedstrijden. Jammer genoeg moest de cross – vanwege de coronamaatregelen - worden gereden zonder publiek. De cross ging ook door op een andere locatie. Perkpolder was het toneel. En ondanks dat de Vestingcross thuis hoort op de Hulster stadswallen, zorgde de alternatieve locatie aan de Westerschelde voor spectaculaire beelden. Vele, vele mensen volgden de live-uitzendingen op televisie. Het was wederom een prachtige promotie voor de gemeente Hulst.
Gebiedsontwikkeling Perkpolder
In januari 2021 startte Waterzande BV met haar marketingcampagne voor de verkoop van de eerste woningen in de gebiedsontwikkeling Perkpolder. De verkoop van de eerste woningen startte vervolgens in de zomer. Het gaat om 40 appartementen en 45 grondgebonden woningen op het Veerplein.
Midden april verwoestte een brand helaas de populaire beachclub Bar Goed. Ontzettend jammer. Maar de exploitanten bleven niet bij de pakken neer zitten. Op 4 juni 2021 heropende zij in aangepaste vorm. Op die manier kon toch “bar goed” worden genoten deze zomer in Perkpolder.
Eind mei 2021 startte de aanbestedingsprocedure voor de inrichting van de openbare ruimte op het Veerplein.
Kort voor de zomer 2021 presenteerde Waterzande het aangepaste masterplan voor de gebiedsontwikkeling. Hoofdonderdelen zijn een jachthaven, een verhoogd dorp met 450 woningen en horeca, waaronder een aparthotel. In het oude masterplan was het de bedoeling om in de Westelijke Perkpolder een golfbaan te realiseren met in het midden 200 woningen. Nu wil Waterzande in die polder nieuwe natuur en recreatie in een (semi)agrarisch landschap realiseren. De woningen worden dan op hoogte direct achter het strand gebouwd.
Ook voor de ontwikkeling van de Westelijke Perkpolder staat het licht sinds oktober 2021 op groen. Waterzande BV bevestigde dat door de ondertekening van een aanvullende overeenkomst. Daarmee gaat de ontwikkeling van een tweede fase van de gebiedsontwikkeling Perkpolder van start.
Tijdelijke vervanging wethouder
Eind januari 2021 werd wethouder Jean-Paul Hageman tijdelijk vervangen. Wethouder Hageman was - net als de overige wethouders in de gemeente Hulst - in oktober 2020 besmet door het Coronavirus. Het herstel verliep onvoldoende. Wethouder Hageman kreeg het medisch advies rust te nemen en te revalideren. Zijn werk werd waargenomen door de overige wethouders. Medio mei 2021 kon wethouder Hageman zijn werk weer hervatten.
Geen carnaval
Door de coronasituatie was er in februari 2021 geen carnaval in de gemeente Hulst. Een aantal carnavalsverenigingen lieten de moed niet zakken en verzonnen alternatieven om de carnavalsgeest toch te laten leven. Ook de Buutreedners kwamen met een alternatief: Buut op de bank.
Werken Frederik Hendrikstraat in Lamswaarde
Op 19 oktober 2020 werd begonnen aan de vervanging van de riolering in de Frederik Hendriklaan in Lamswaarde. Deze klus werd eind februari 2021 afgerond.
Oud-wethouder overleden
Op 14 maart 2021 overleed voormalig wethouder Gerard van de Voorde. De heer van de Voorde was 21 jaar wethouder van de gemeente Hulst en 34 jaar raadslid.
Tweede Kamerverkiezingen
Op 17 maart 2021 waren het Tweede Kamerverkiezingen in Nederland. In de gemeente Hulst was de opkomst 75,5%. In verband met de coronasituatie kon er op twee locaties in de gemeente op 15 en 16 maart 2021 ook al worden gestemd. Kiesgerechtigden van 70 jaar en ouder konden per briefstemmen. In Hulst kwamen VVD, PVV en CDA als grootste partijen uit de bus.
Versterk de Scheldekust
De afgelopen jaren is met inwoners en belanghebbenden (de zogenaamde streekholders) van de Scheldekust aan de plannen gewerkt. In maart / april 2021 vonden wederom verschillende online bijeenkomsten plaats. Voor Walsoorden, Emmadorp en Ossenisse-Zeedorp liggen de plannen klaar. Voor de locatie Radartoren Kreverhille wordt in overleg met de streekholders nog aan een verfijning van het ontwerp gewerkt. In 2022 start de uitvoeringsfase van drie deelprojecten van het project. De gemeenteraad van Hulst stelde hiervoor op 16 december 2021 een investeringskrediet beschikbaar.
Burgemeestersverkiezingen Michelstadt
Op 11 april 2021 waren er burgemeestersverkiezingen in de Duitse zustergemeente van Hulst, Michelstadt. Tobias Robischon werd verkozen tot nieuw burgemeester. Hij werd op 17 september 2021 geïnstalleerd. De dag er voor werd afscheid genomen van burgemeester Stefan Kelbert. Bij beide gelegenheden was een delegatie van het college van burgemeester en wethouders van Hulst present.
Scharnier
Vooruitlopend op de reconstructie van het Scharnier in Hulst (kruising Stationsweg / Van der Maelstedeweg) werd in maart/april 2021 een deel van de Buitenvest gedempt. Vervolgens werd een damwand aangebracht. De reconstructie staat op de planning voor 2022.
Praktijkondersteuners jeugd
In april 2021 gingen twee praktijkondersteuners van start. Zij zijn actief bij zes huisartspraktijken, verdeeld over Zeeuws-Vlaanderen. Na een jaar kijken we of hun inzet succesvol is. Als dat zo is, komen ook bij andere huisartspraktijken praktijkondersteuners die zich focussen op kinderen, jongeren en gezinnen.
E-waste race
Op 8 april 2021 kwam basisschool Sint Jozef uit Nieuw Namen als winnaar uit de bus bij de E-waste race. Daarbij wordt zoveel mogelijk elektrisch afval ingezameld.
Aanleg glasvezelkabel
Medio april 2021 startte Delta Fiber met de aanleg van circa 60 kilometer glasvezelkabel in de kern Hulst. Deze klus werd in november 2021 afgerond.
Burgemeester herbenoemd
Burgemeester Jan-Frans Mulder werd op 20 april 2021 herbenoemd. Hij werd op 1 juni 2021 door de Commissaris van de Koning opnieuw beëdigd.
Mooiste vestingstad
In april 2021 lanceerde de ANWB de verkiezing Mooiste Vestingstad van Nederland. In het najaar werd de uitslag bekend. Hulst eindigde in de top vijf. Gorinchem won.
Aandacht voor cybercrime, senioren en veiligheid
Vanaf april 2021 ging een actie van start om met name senioren te informeren over de risico’s van onder andere babbeltrucs, phising, etc.
Zwembad De Honte
Eind april 2021 opende zwembad De Honte in Kloosterzande haar deuren. Door de coronamaatregelen was het bad dit seizoen beperkt open.
Lintjesregen en onderscheidingen
De Lintjesregen op 26 april 2021 ging door de coronasituatie ook anders dan anders. Burgemeester
Mulder ging die dag op pad met een kleine vrachtwagen en bezocht de gedecoreerden. Vanaf het
vrachtwagentje sprak hij hen toe en bracht hij ze op de hoogte van de hen toegekende
onderscheiding. Acht inwoners kregen een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dat waren Henny
van Pamelen, Miek Weemaes – Schelfhout, Gerard Arens, Helmut Celie, Guido Verstraeten, Jeanine
van Dorsselaer – Weemaes, Lilian van Esbroeck – Boënne en Ben Picavet.
Verder werden in 2021 nog twee Koninklijke Onderscheidingen uitgereikt, namelijk op 27 juni 2021 aan Werner Millenaar en Werner Weemaes - bij gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Fanfare Sint Jan.
Geen Oranjefeesten
Koninginnedag 2021 werd in mineur gevierd. De coronamaatregelen maakte het onmogelijk om er een groots Oranjefeest van te maken. Zo waren er in Hulst geen oranjereceptie en -concert.
Werken Tivoliweg
Eind april 2021 waren de werken op de Tivoliweg in Hulst klaar. Op 14 september 2020 gingen die rioolwerken en herinrichtingswerken van start. Ook een deel van de Glacisweg en Hulster Nieuwlandweg werd daarbij meegenomen.
Riolering Grensstraat Clinge
De Grensstraat in Clinge kreeg in 2021 een nieuwe riolering. Ook de kabels en leidingen in de straat werden vernieuwd. Het werk startte eind april 2021 en was klaar in november 2021.
Dodenherdenking
Ook Dodenherdenking kon niet plaatsvinden met aanwezigheid van publiek. Bij alle gedenkplaatsen in de gemeente Hulst werden door vertegenwoordigers van het gemeentebestuur bloemen gelegd.
E-jobbeurs
Jaarlijks organiseert de EGTS Linieland van Waas en Hulst een jobbeurs. In verband met de coronacrisis vond deze voor de tweede keer digitaal plaats. Dat was op 20 en 21 mei 2021.
Aardgasvrij wonen
Op 13 juni 2021 was er een online informatieavond over de overstap naar een aardgasvrije gemeente.
EGTS 10 jaar
Op 15 juni 2021 vierde de EGTS Linieland van Waas en Hulst haar 10-jarig bestaan. Bij deze gelegenheid presenteerde de EGTS haar nieuwe logo.
Sloop oude school Sint Jansteen
In juni 2021 werd de oude basisschool aan de Wilhelminastraat in Sint Jansteen gesloopt. Op die plek worden elf huizen gebouwd. De nieuwe school in Sint Jansteen is al jaren in gebruik. De brede school aan de Badhuisweg werd in juni 2018 geopend. Sindsdien stond het oude schoolgebouw aan de Wilhelminastraat leeg.
Opening bibliotheek
Op 29 juni 2021 kon dan eindelijk de nieuwe bibliotheek in Hulst officieel worden geopend. Deze officiële happening was enkele malen uitgesteld vanwege de coronasituatie. Wethouder Diana van Damme – Fassaert verrichtte de opening en presenteerde de nieuwe Pagadder Biblio, die aan de entree van de bibliotheek zijn plekje kreeg.
Wethouders kondigen einde loopbaan aan
Eind juni 2021 maakte wethouder Adri Totté bekend dat hij in het voorjaar 2022 stopt. Hij is dan twaalf jaar wethouder van Hulst geweest. En voorafgaand daaraan twaalf jaar raadslid.
Eind augustus 2021 kondigde ook wethouder Diana van Damme – Fassaert aan in het voorjaar 2022 te stoppen. Zij was de eerste vrouwelijke wethouder van Hulst en vervulde die taak veertien jaar. Voordien was zij tien jaar raadslid van Hulst.
Bekendmakingen online
Vanaf 1 juli 2021 trad de Wet elektronische publicatie in werking. Vanaf die datum moeten alle bekendmakingen online gebeuren via een landelijke website van de rijksoverheid. De gemeente Hulst plaatst vanaf 1 juli 2021 wel nog een verkorte weergave van de bekendmakingen in haar informatiepagina’s in het Zeeuws-Vlaams Advertentieblad; als service voor haar inwoners.
Financiën
Uit de jaarrekening 2020 – die op 15 juli 2021 werd vastgesteld – bleek dat Hulst haar financiën op orde had. Over het jaar 2020 was er sprake van een flink overschot van zo’n 2,1 miljoen euro.
De voorjaarsnota 2021 werd ook op 15 juli 2021 vastgesteld. Deze had financiële ruimte voor investeringen en voorzag in compensatie van corona-effecten. De nota had een negatief saldo van 11.600 euro.
Vervanging jodiumtabletten
Inwoners van de gemeente Hulst die 40 jaar of jonger zijn, ontvingen in juli 2021 nieuwe jodiumtabletten. Deze tabletten vervangen de eerder verstrekte tabletten. Van die tabletten verstreek namelijk de houdbaarheidsdatum.
Huishoudens in de omgeving van een kernreactor of kerncentrale hebben jodiumtabletten in huis. De kans dat er een kernongeval gebeurt, is heel klein. Maar als het gebeurt, zijn de jodiumtabletten direct bij de hand. Dat scheelt kostbare tijd. In de gemeente Hulst worden de tabletten verspreid, omdat de kerncentrale Doel binnen een cirkel van 20 tot 25 km staat.
Tevredenheid over Wmo ondersteuning
Uit een klanttevredenheidsonderzoek bleek medio augustus 2021 dat er onder de gebruikers van de Wmo ondersteuning grote tevredenheid bestaat over de geboden ondersteuning.
Nieuw museum
Hulst krijgt een nieuw museum. Dat komt in ’s-Landshuis. Het gebouw aan de Steenstraat 37 onderging in 2021 een grondige verbouwing. Dat werk startte op 23 augustus 2021. De verbouwing is in de eerste helft van februari 2022 gereed. Daarna volgt de inrichting van het museum. Het nieuwe museum opent - als alles goed gaat - haar deuren in april 2022.
Trein Mechelen – Terneuzen 150 jaar
Op 26 augustus 1871 reed de eerste trein van Mechelen naar Terneuzen. Hulst was de eerste stopplaats op dit traject. In 2021 werd herdacht dat dit 150 jaar geleden was.
Rioolwerk binnenstad noordoost
Op 1 september 2021 ging dan eindelijk het rioolwerk in het noordoostelijk deel van de Hulster binnenstad van start. Deze werken werden eerder uitgesteld omwille van de vertraging die optrad bij de bouwprojecten aan de Houtmarkt. Er werd gewerkt op het Schuttershof, de Bagijnesteeg, de Kleine Bagijnestraat en de Kreupelstraat. Begin januari 2022 gaat de aannemer verder met de rioolwerkzaamheden in de Kreupelstraat. Daarna wordt de riolering in de Kleine Bagijnestraat - tussen de Kreupelstraat en de Houtmarkt - vervangen.
Extra beveiliging gemeentelijke e-mails
In het najaar 2021 werd actie ondernomen om het gemeentelijke e-mailverkeer veiliger te maken. Er werden extra beveiligingsaspecten doorgevoerd; onder andere met het oog op extra beveiliging van persoonlijke informatie.
Rioolwerken Kloosterzande
In 2020 startten rioolwerken op Kloosterzande. De komende jaren wordt een groot deel van de riolering in Kloosterzande vervangen. Dit jaar was het de beurt aan het Marijkeplein, Margrietstraat, Tulpstraat, John F. Kennedysingel (gedeeltelijk), Kerklaan, Antoniusstraat en Pastoor Versterplein.
Het werk ging op 13 september 2021 van start. Aan het eind van het jaar was het gevorderd tot in de J.F. Kennedysingel.
2.685 huwelijksjaren
Op woensdag 8 september en woensdag 22 september 2021 vierden we in Hulst in totaal 2.685 huwelijksjaren. Het ging om 35 diamanten huwelijken (60 jaar) en 9 briljanten (65 jaar) huwelijken.
Werken Magdalenastraat Heikant
De Magdalenastraat in Heikant werd in het najaar 2021 voorzien van een nieuw wegdek. Tegelijkertijd werden verkeersremmers aangelegd. Het werk startte op 16 september 2021 en duurde enkele weken.
ANWB-verkeersplein
Op 22 september 2021 kreeg basisschool ‘t Vogelnest uit Hengstdijk het heugelijke nieuws dat zij een ANWB verkeersplein hadden gewonnen.
Bouw nieuwe bioscoop
Hulst krijgt een nieuwe bioscoop. Die komt in De Nieuwe Bierkaai aan het water op de locatie van het voormalige café De Meerpaal en het achterliggende gedeelte op de onderkade. De bouw startte op 23 september 2021.
Wereldkampioenschap Veldrijden 2026
Het Wereldkampioenschap Veldrijden vindt in 2026 plaats in de gemeente Hulst, en wel in Perkpolder. Dat besluit viel op 24 september 2021. De gemeente Hulst had zich samen met de provincie Zeeland op 7 juli 2021 kandidaat gesteld.
Meld Misdaad Anoniem
De Zeeuws-Vlaamse gemeenten sloten op 27 september 2021 aan bij het project Meld Misdaad Anoniem.
Woonwijk Witte Brug
In het najaar werd gestart met de afbouw van woonwijk Witte Brug in Hulst. De woningen in de wijk waren klaar, maar de openbare ruimte moest nog een definitieve invulling. De klus liep vertraging op, waardoor deze eind van het jaar nog niet klaar was.
Graffiti in tunnel Sint Jansteen
In oktober 2021 werd de fietstunnel tussen de Steensedijk in Hulst en Tragel in Sint Jansteen opgevrolijkt. De muren werden voorzien van een muurschildering met het thema “carnaval”.
Carnavalsloods Walsoorden
In de gemeente Hulst leeft carnaval volop. Er zijn ook veel verenigingen die carnavalswagens bouwen. De verenigingen uit Kloosterzande en omstreken bouwen hun wagens veelal in boerenschuren. Verzekeraars vinden dat steeds vaker niet meer goed. Dit heeft te maken met brandgevaar. Daarom waren de verenigingen op zoek naar een nieuwe locatie. Zij vroegen de gemeente om hulp. De gemeenteraad besloot op 7 oktober 2021 een carnavalsloods te realiseren voor deze verenigingen. In de nieuwe loods krijgen zes verenigingen onder dak. Deze loods komt op het haventerrein in Walsoorden.
Werken Zoutedijk Kloosterzande
Op 11 oktober 2021 gingen op de Zoutedijk in Kloosterzande werkzaamheden aan de kabels en leidingen van start. Die duren tot midden februari 2022.
De Nieuwe Bierkaai
Op 19 oktober 2021 werden de handtekeningen gezet onder de koopovereenkomst voor de ontwikkeling van deelgebied 4 in de Nieuwe Bierkaai. Dit is de locatie van het voormalige postkantoor. Ter plaatse komen 36 comfortwoningen.
Groen schoolplein
In oktober 2021 werd bij Kindcentrum Moerschans in Hulst een groen schoolplein gerealiseerd.
Reanimeren moet je leren
In oktober 2021 kreeg het belang van kennis over reanimeren in de gemeente Hulst weer de nodige aandacht. Zo konden inwoners zich weer aanmelden voor een gratis reanimatiecursus.
Nieuwe kijk op participeren
Een besluit dat samen is genomen is meestal een beter besluit. Zo’n besluit kan ook op meer steun rekenen. Daarom is het belangrijk dat inwoners meedoen. Ook zij zijn verantwoordelijk voor hoe het in hun buurt gaat. Ruimte voor eigen initiatief is daarbij belangrijk. Hoe de vernieuwde samenwerking tussen inwoners en gemeente er kan uit zien, staat in het nieuwe Visiedocument Participatie. Op 7 oktober 2021 stelde de gemeenteraad de nota vast.
Vroeg signaleren van schulden
De gemeente Hulst startte op 29 oktober 2021 met vroegsignalering van schulden. Inwoners van de gemeente met betalingsachterstanden van huur, zorgverzekering of nutsvoorzieningen komen sneller in beeld bij de gemeente en krijgen direct een hulpaanbod. Snelle hulp bij betalingsproblemen kan veel ellende en maatschappelijke kosten voorkomen. Vroegsignalering is sinds 1 januari 2021 een wettelijke taak van gemeenten.
Enquête lokale democratie
In oktober 2021 werd een enquête over de lokale democratie gelanceerd. Wat vindt u van de manier waarop in de gemeente Hulst besluiten worden genomen en uitgevoerd? Die vraag stond centraal in de enquête.
Samen voor schoolveiligheid
In Zeeuws-Vlaanderen worden de schouders gezet onder de veiligheid op scholen. Op 8 november 2021 is daarover een overeenkomst ondertekend door de Zeeuws-Vlaamse gemeenten, de Zeeuws-Vlaamse middelbare scholen, het Openbaar Ministerie en de politie.
Dag van de Mantelzorg
Op 10 november 2021 was de Dag van de Mantelzorg. Die dag ontvingen in de gemeente Hulst zo’n 850 mantelzorgers een attentie in de brievenbus.
Begroting 2022
Op 11 november 2021 stelde de gemeenteraad de gemeentebegroting 2022 vast. Deze is sluitend met aanpassingen zowel qua uitgaven als inkomsten. De gemeente Hulst zal ook het komende jaar flink investeren.
Opknapbeurt raadzaal
Op 11 november 2021 besloot de gemeenteraad geld beschikbaar te stellen voor een grondige opknapbeurt van de raadzaal in het stadhuis van Hulst. Het werk wordt in 2022 uitgevoerd.
Klimaatadaptatie
De klimaatadaptatiestrategie Zeeland is door de gemeenteraad van Hulst op 11 november 2021 vastgesteld.
Sanering Hof te Zandeplein
In 2020 gingen op het Hof te Zandeplein in Kloosterzande een aantal gebouwen tegen de vlakte. Op deze locatie moest een bodemsanering worden uitgevoerd. Dat werk ging op 15 november 2021 van start en duurt tot en met februari 2022.
Werken Kauterstraat Nieuw Namen
Op 15 november 2021 startte werkzaamheden in de Kauterstraat in Nieuw Namen. De straat kreeg nieuwe bestrating en er werden verkeersremmers aangelegd. De klus wordt in januari 2022 afgerond.
Duurzaamheid voor bedrijven
Er komt veel af op de Hulster bedrijven en ondernemers. De stijgende gasprijs, zonnepanelen op bedrijfsdaken, elektrische bedrijfsbussen, energielabels, energiebesparing, aardgasvrij ondernemen… etc. Het kan lastig zijn als ondernemer om naast de dagelijkse werkzaamheden te verdiepen in deze verduurzamingsmaatregelen. Daarom organiseerde de gemeente Hulst op woensdag 24 november 2021 een online bijeenkomst voor Hulster bedrijven en ondernemers.
Zeedijk Walsoorden
Op 26 november 2021 maakte de gemeente Hulst bekend De Staat der Nederlanden een last onder dwangsom op te leggen om uiterlijk 1 juli 2022 het plan van aanpak te presenteren met concrete maatregelen gericht op het beperken en zoveel mogelijk ongedaan maken van de verontreiniging en de directe gevolgen daarvan als gevolg van de uitloging de Thermisch Gereinigde Grond (TGG).
Het gaat hierbij om TGG die is toegepast bij de aanleg van de zuidelijke en westelijke Zeedijk en de versteviging van de koppeldijk bij Walsoorden. Bovendien moet het plan van aanpak maatregelen bevatten die verdere verontreiniging voorkomen. Dit plan van aanpak moet voorgelegd worden aan het college van de gemeente Hulst en het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zeeland. De dwangsom werd bepaald op een bedrag van vijf miljoen euro ineens.
Hiermee gaf de gemeente gedeeltelijk gehoor aan het handhavingsverzoek van enkele agrariërs gericht op het gebruik van TGG in de Zeedijk bij Walsoorden.
Meedenken over nieuwe burgemeester
Burgemeester Jan Frans Mulder neemt per 1 oktober 2022 na ruim 19 jaar afscheid van de gemeente Hulst. De gemeente Hulst gaat daarom op zoek naar een nieuwe burgemeester.
Als eerste stap in de procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester stelt de gemeenteraad een profielschets vast. De gemeenteraad vindt het belangrijk dat ook inwoners, ondernemers, verenigingen, stichtingen en andere organisaties in de gemeente Hulst hierover meedenken. Dit kon in december 2021 via een online enquête.
Reynaertcollege op één locatie
De gemeenteraad stemde op 16 december 2021 in met de realisatie van een unilocatie voor het Reynaertcollege aan de Zoutestraat in Hulst en stelde daarvoor de benodigde gelden beschikbaar.
Nieuwe woonwijk in Clinge
In Clinge zijn de bouwmogelijkheden beperkt. De gemeente heeft aan de westkant van Clinge, in het verlengde van de Kerkstraat, agrarische grond in eigendom. Dit biedt kansen om een kleinschalig woonwijkje te ontwikkelen. De gemeenteraad stemde op 16 december 2021 in met dit plan.
Nieuwe molenaar in Hulst
Na meer dan 15 jaar trouwe dienst is Franny Verschueren in december 2021 gestopt als molenaar van de stadsmolen in Hulst. Franny wordt opgevolgd door Tina van Jole, de beheerder van de molen in Kuitaart. Zij leerde het vak van Franny en zal er samen met Paul de Cock voor zorgen dat de molen in Hulst op zondagmiddag open blijft en draait.
Najaarsnota met positief saldo
De najaarsnota van de gemeente Hulst sloot af met een positief saldo van circa 200.000 euro. Bij de voorjaarsnota 2021 werd een tekort verwacht van circa 116.000 euro. Tezamen met het overschot uit de najaarsnota verwacht de gemeente 2021 af te kunnen sluiten met een overschot van circa 84.000 euro. De najaarsnota werd op 16 december 2021 door de raad vastgesteld.
Duidelijke taal
In het najaar 2020 startte het project Duidelijke Taal in de gemeentelijke organisatie. Doel van dit project is om wat we schrijven duidelijk te maken voor iedereen. Schrijfniveau B1 het uitgangspunt. Met het project willen we bereiken dat we meer handvatten hebben om eenvoudig en begrijpelijk te schrijven en het bewustzijn over het belang daarvan te vergroten. In 2021 is een gemeentelijke Schrijfwijzer gerealiseerd. Die is nu bij alle medewerkers beschikbaar. Ook zijn al aardig wat standaard brieven herschreven in duidelijke taal (B1-niveau). Via intranet en de interne beeldschermen werden met regelmaat aandachtspunten en tips belicht. De voorzien workshops vonden helaas nog niet plaats. Reden: corona. Streven is om die in 2022 te kunnen laten plaatsvinden.
Gemeente Hulst en sociale media
Sociale media heeft ook in 2021 een belangrijke rol vervuld in de gemeentelijke informatievoorziening.
Het aantal volgers op Facebook groeide tot 7.869. In totaal werden in 2021 op Facebook 901 berichten geplaatst; daarop werden zo’n 8.550 reacties ontvangen (exclusief directe berichten).
Op Twitter telde de gemeente Hulst aan het eind van 2021 2.888 volgers. In totaal werd in 2021 zo’n 960 keer getwitterd.
In 2021 groeide het aantal volgers op Instagram tot 2.749 personen. In 2021 plaatste de gemeente Hulst 232 berichten op Instagram.