Kerncijfers
Openbaar groen (oppervlakte) | 141,0 ha |
---|---|
Begraafplaatsen (oppervlakte) | 4,0 ha |
Sportaccommodaties | 10,0 ha |
Bos | 37,0 ha |
Beleid
Het groenbeheerplan 2019-2023 is vastgesteld. Het doel van dit “Groenbeheer- en beleidsplan 2019-2023” is in stand houden van een juiste kwaliteit groen en het daar waar nodig aanpassen en verbeteren van het groenareaal.
Het plan is opgesteld om als onderbouwing te kunnen dienen voor de in de beheerbegroting opgenomen bedragen voor het beheer en onderhoud van het openbaar groen en als beleidsinstrument ter beschrijving van de huidige en de gewenste kwaliteit van het openbaar groen van de gemeente Hulst.
In totaliteit heeft de gemeente Hulst 222 ha aan groenareaal in beheer. Het is opgedeeld in openbaar groen, begraafplaatsen, sportaccommodaties, bos en water. Ten opzichte van het vorig beheerplan is het groenareaal fors toegenomen. Deze toename is te verklaren door het actueel maken van het groenareaal en de nu 100% dekking vanuit de BGT. De herinventarisatie van de bomen vindt dit en de komende jaren plaats.
In de gemeente Hulst wordt voor het beheer onderscheid gemaakt in drie kwaliteitsniveaus:
- Centrumgebieden en zichtlocaties daarbuiten niveau A (hoge kwaliteit)
- Overige gebieden binnen de bebouwde kom niveau B (basiskwaliteit)
- Buitengebieden en industriegebieden niveau C (lage kwaliteit)
Uit de doorrekening van de kwaliteitsniveaus blijkt dat het beschikbare budget nagenoeg voldoet om de gewenste kwaliteit in stand te houden. Ondanks het grotere areaal zijn door aanpassing in het beheer en aanpassingen in het areaal de laatste jaren, tekorten op de uitvoering beperkt, door omvorming van arbeidsintensief naar arbeidsextensief groen en aanpassing van cyclisch onderhoud naar beeldkwaliteit gestuurd onderhoud. In 2021 zijn de gewenste kwaliteitsniveau’s in de overige gebieden binnen de bebouwde kom niet behaald als gevolg van uitval van personeel.
Belangrijkste punten uit de beheerstrategie moeten leiden tot een grotere efficiëntie en een betere controle op de kwaliteit :
- Beheer en onderhoud:
Omschakeling van cyclisch onderhoud naar beeldkwaliteit zorgt er voor dat er eenduidigheid in het niveau van groenonderhoud ontstaat. Het doel van de controle op de beeldkwaliteit is bewustwording en bijsturing. Het realiseren van de juiste beeldkwaliteit zal ook opleiding vragen van het personeel. De afweging van meldingen over het groen zal plaats vinden op basis van de gewenste beeldkwaliteit. - Flora en fauna:
Om duurzaamheid en diversiteit te bevorderen zullen bewust keuzes gemaakt worden in gebieden met ecologisch onderhoud. - Omvorming groen:
Het huidig beleid bij het omvormen van groen zal voortgezet worden. Bij de keuze van de beplanting zal rekening gehouden worden met onkruidbestrijding. - Renovatie en integrale projecten:
Op basis van theoretische onderhoudscycli is ongeveer € 120.000 per jaar nodig voor vervanging van groen dat aan het einde van zijn levensduur is. De komende jaren zal de kwaliteit van het groen beoordeeld worden. Aan de hand van deze inzichten kan bepaald worden of er groen daadwerkelijk structureel vervangen moet worden. De vervanging van groen vindt zoveel mogelijk plaats binnen de beschikbare budgetten. Indien nodig zal aanvullend krediet worden gevraagd. - Uitgifte snippergroen:
Bij de verkoop van snippergroen rekening houden met de voorwaarden bij betreffende structuurindeling. - Toekomstbestendige inrichting bebouwd gebied:
Groenvoorzieningen dragen nadrukkelijk bij aan het voorkomen van wateroverlast, het aanvullen van grondwater en het verminderen van hittestress. Bij alle plannen wordt nadrukkelijk rekening gehouden met een toekomstbestendige inrichting. - Burgerparticipatie:
Bij nieuwe groenvoorzieningen zal indien mogelijk ruimte worden geboden voor burgerparticipatie, als burgers zich melden. - Richtlijnen voor aanplant bomen:
Bij de aanplant van bomen wordt bij de keuze van de boom rekening gehouden met locatie, ruimte voor volwassen boom en bodemgesteldheid. - Klachtafhandeling:
Terechte klachten worden binnen redelijke termijn constructief opgelost. - Zorgplicht en bomen:
Als professionele boomeigenaar worden aan een gemeente hoge eisen gesteld t.a.v. de zorgplicht voor bomen, waardoor bij schade snel sprake zal zijn van aansprakelijkheid als men niet kan aantonen dat maatregelen worden genomen i.v.m. boomveiligheid. Hiervoor is boomveiligheidsregistratie nodig volgens de richtlijn van het CROW. - In een periode van drie jaar wordt het gehele bestand aan bomen gecontroleerd en geregistreerd. De noodzakelijke maatregelen in verband met de boomveiligheid worden tijdig uitgevoerd. Gelijktijdig met de controle van de boomveiligheid wordt het bomenbestand actueel gemaakt. Na deze periode zal jaarlijks inspectie en registratie moeten plaatsvinden.
- Onkruidbestrijding:
Door bij het ontwerp van de openbare ruimte rekening te houden met de onkruidbestrijding kan onkruidbestrijding beperkt worden. Door het verbod van chemische middelen zal extra personeel nodig worden.
Financieel kader
De middelen voor het dagelijks onderhoud zijn beschikbaar gesteld in de begroting. Op basis van theoretische onderhoudscycli is ongeveer € 120.000 per jaar nodig voor vervanging van groen dat aan het einde van zijn levensduur is. De komende jaren zal de kwaliteit van het groen beoordeeld worden. Aan de hand van deze inzichten kan bepaald worden of er groen daadwerkelijk structureel vervangen moet worden. De vervanging van groen vindt zoveel mogelijk plaats binnen de beschikbare budgetten. Indien nodig zal aanvullend krediet worden gevraagd.
Knelpunten/risico’s
Binnen de begroting zijn/worden geen middelen gereserveerd voor incidentele renovatie/grootschalig onderhoud van openbaar groen.
Ontwikkelingen
Door het ombouwen van het groenareaal wordt de arbeidsintensiviteit van het onderhoud verder omlaag gebracht. Daarnaast wordt getracht snippergroen te verkopen aan bewoners.
Aandachtspunt is het effect van de weersinvloeden op het onderhoud van de gemeente groenvoorzieningen en de onkruidbestrijding.
Klimaatadaptatie
Groenvoorzieningen spelen een grote rol bij klimaatadaptatie. Zij dragen nadrukkelijk bij aan het voorkomen van wateroverlast, het aanvullen van grondwater en het verminderen van hittestress. Bij alle plannen wordt nadrukkelijk rekening gehouden met een toekomstbestendige inrichting. Tevens is in het beleidsplan rekening gehouden met een gewenste verandering van de inrichting welke bijdraagt aan het bevorderen van de biodiversiteit.